Stijlvol wonen in Brugge

brugge moderne keuken

Het architectenduo Julie en Mathieu, van Juma Architects, neemt ons deze keer mee naar een plek niet ver van huis. We kijken binnen in een uniek huis in Brugge.

“Stijlvol wonen in Brugge”

Welke locatie is er gekozen voor deze woning?

Het pand ligt middenin het centrum van Brugge, aan
een Brugse reie. De Brugse reien zijn kanaaltjes in het centrum die vernoemd zijn naar de Reie, de rivier die vroeger door de stad stroomde. Een binnenstad die aandoet als een openluchtmuseum, de historische stad is namelijk een verzameling van prachtige gevels en oude straten. De binnenstad is dan ook voor een groot gedeelte autovrij en dat is tijdens een grote verbouwing best een uitdaging. Mathieu vertelt ons meer over het huis, de verbouwing en de inrichting.

Wie woont er? Voor wie hebben jullie
dit zo gemaakt?

“In de stad werken is altijd een uitdaging. In Brugge misschien nog wel groter omdat je voor veel zaken een vergunning dient aan te vragen. Daarnaast heb je alleen toegang tot het pand via de voorgevel. Dit zorgt natuurlijk ook voor beperkingen in de bouw.”

Wat voor een soort pand is het?

“Ondanks dat Brugge bekend staat om zijn oude architectuur, is dit niet een heel oud pand. Dit lijkt wel zo, maar het heeft geen specifieke stijl en is niet beschermd als monument. Het is een combinatie van verschillende stijlen die we overal in Brugge terugzien.”

Werken aan een pand middenin het centrum. Een grote uitdaging?

“Het project heeft ongeveer drie jaar geduurd. De eigenaar, een man, had geen haast en wilde vooral ook de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de keuzes die gemaakt werden, ook de juiste waren. Inmiddels woont hij er samen met zijn vriendin.”

Was het een rigoureus project?

“Zo kun je het wel noemen! Het huis is vanbinnen volledig gestript. Alles eruit, vloeren, wanden, verwarmingen, keuken, badkamer. Het enige dat we behouden hebben zijn de trappen en de leuningen. We hebben wel, tot op een bepaalde hoogte, de indelingen behouden. Zelfs het dak en de afwerking zijn volledig opnieuw uitgevoerd. Vervolgens heb je dan een leeg canvas, dat je helemaal kunt gaan inkleuren.”

Welke keuzes hebben jullie gemaakt voor de basis van het interieur?

“We hebben duidelijk gekozen voor veel natuurlijke materialen. Op verschillende plekken binnenin het huis zie je natuursteen terugkomen. Dit materiaal is van zichzelf altijd verschillend, geen stuk steen is hetzelfde. Dit maakt het uniek en tegelijkertijd robuust. Wel hebben we hier gekozen voor verschillende stijlen. Dus een eenheid in natuurlijk materiaal, maar een eigen stijl en sfeer in iedere ruimte. Een speciaal element is de vloer in de woonkamer en keuken. Dit zijn op maat gemaakte planken van 32 centimeter

” Oog voor detail. Het hele huis is met oog voor detail en in hoge kwaliteit getransformeerd “

Slapen in stijl, het is bijna
een hotelkamer. Was dat de
bedoeling?

“In de slaapkamer hebben we met verschillende kleuren en materialen gewerkt. De grove sprei in de rustige gouden kleur valt direct op, maar is niet overheersend. Dit geeft een gevoel van luxe en comfort, inderdaad bijna een hotelkamer gevoel. Dit zien we ook steeds vaker in slaapkamers. In de
master bedroom hebben we de kasten bekleed met stof, dat hebben we gedaan vanwege de akoestiek, maar ook zeker vanwege de prachtige en luxe
uitstraling. In zijn totaliteit geeft het een mooi effect.”

Het hele huis is met oog voor detail en hoge kwaliteit afgewerkt. Dit zien we niet alleen in de keuzes voor het meubilair maar ook in de afwerking. Door het hele huis zijn op verschillende plekken opbergruimtes gecreëerd die opgaan in het gehele design. Door keuzes consequent door te voeren is het een geheel en heeft iedere ruimte apart toch een eigen sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *