Penthouse Amsterdam

Zes verdiepingen boven de grachten en drukke winkelstraten van Amsterdam vind je dit stijlvolle, ruime penthouse. Voorheen een wirwar van kantoortjes en nu het privédomein van een jonge IT-ondernemer die graag kookt en muziek luistert. Door de kamerhoge ramen ontstaat een geraffineerde samensmelting van een uitzicht op de oude stad met een gloednieuw interieur. 

Na het verwijderen van de diverse tussenwandjes van voormalige grijze kantoorruimtes, ontstond een bijzonder ruim oppervlak. Waar je dan begint met ontwerpen, vroegen we Osiris Hertman, die letterlijk en figuurlijk tekende voor het interieur. “De wensen van de klant zijn natuurlijk altijd leading. Je begint met enkele goede gesprekken waarin het belangrijk is de échte wensen naar boven te halen. Dat gaat verder dan ‘wat vind je mooi’, je moet meer denken in de richting van ‘welk gevoel wil je krijgen als je je woning binnenstapt’. Voor deze klant met zijn superdrukke baan en hoge werkdruk was ontspannen het allereerste wat in hem opkwam. Logisch natuurlijk. Daarna ga je verder kijken hoe die ontspanning er voor hem dan uitziet. In dit geval stonden films kijken, muziek luisteren en in bad zitten bovenaan de lijst. Dat werd dus het uitgangspunt.”

Privacy

Bij het ontwerp van het interieur werd gewerkt vanaf de lift, het centrale punt in het huis. De ruimtes waarin je het meest behoefte hebt aan het gevoel van privacy werden hierbij in de buurt ingedeeld: de slaapkamer, badkamer en gastenkamer. De badkamer is voorzien van een jacuzzi en achter een glazen schuifwand bevindt zich een tv. Mission accomplished, zou je zeggen. Maar Osiris ging verder. “Op een van de twee grote balkons hebben we ook een jacuzzi aangelegd. Met speakers en heaters. Je hebt hier meer dan genoeg privacy, omdat de woonlaag zo’n 45 meter hoog ligt. Dat betekent vanuit de jacuzzi onder het genot van een muziekje en misschien een drankje heerlijk genieten van het uitzicht over de oude stad. Zelfs als het wat kouder wordt.”

Image
Image

Stijl

Met ‘ontspannen is belangrijk’ als opdracht kun je natuurlijk nog steeds heel veel kanten uit. Osiris vult aan: “Een andere wens, bijna een eis, was dat in deze woning alles, van meubilair tot accessoires, bijzonder, origineel en echt anders dan anders zou worden. Zo’n tachtig procent van het meubilair heb ik daarom laten maken in Indonesië. Het vakmanschap van de oude ambachten daar is zo anders dan hier in Nederland… Daardoor krijgt alles hoe dan ook een andere uitstraling.” Als alles zo bijzonder en uniek is en je hebt ook nog eens zo’n overweldigend uitzicht rondom, hoe zorg je er dan voor dat het niet te druk wordt en alles de aandacht krijgt die het verdient? “We hebben gebruik gemaakt van lichtgekleurde wanden en vloeren, waarbij de Jura vloertegels van 80 cm2 zowel binnen als buiten liggen. Dat geeft op zich al een hoop rust.”

Image
Image
Image

Rust en ruwheid

Osiris vervolgt: “Rust bewerkstellig je verder door materiaal- en kleurtoonkeuzes. Zo is de eettafel gemaakt van kurkbomenhout en de wand achter de eettafel van houten latjes afkomstig van oude Javaanse vissersboten, een uitgebalanceerd mozaïek van bruin en blauw. Zowel de rand van de tafel als de latjeswand komen bovendien overeen in een bepaalde ruwheid. En hun hoofdkleur heeft nagenoeg dezelfde toon als de op maat gemaakte leren bank en de koperen hanglamp boven de tafel.” Deze hanglamp is handgemaakt in Indonesië zoals ook sieraden worden gemaakt: met diverse gegoten onderdelen. “En het is een ode aan de gloeilamp, maar dan in een moderne variant met warm, dimbaar ledlicht.” Bij de eettafel zien we de bekende kuipstoeltjes van Vitra, net als buiten op een van de balkons. Waarom? “Omdat ik heel veel respect heb voor merken als Vitra. Ze voorzien tijdloze ontwerpen van een upgrade naar de moderne tijd door het gebruik van andere kleuren en materialen. Maar dán zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke klassieke ontwerp. Dat vind ik knap. Stoer vind ik ook dat ze van sommige van hun designklassiekers tegenwoordig ook buitenversies maken.”

Image
Image

Kunst kopen

Verspreid door de ruimte zien we opvallende en uiteenlopende kunstwerken. Osiris: “Ik adviseer met name jonge mensen vaak om niet hun hele budget in bijvoorbeeld een verbouwing te stoppen en plat gezegd ‘op de muren te smeren’. Beter is het om écht te investeren in een paar gave items. Kunst bijvoorbeeld! Als je iets écht mooi vindt, neem je het mee naar je volgende huis, en naar je volgende. Een investering voor het leven dus.” Osiris vervolgt geestdriftig over enkele mooie items in dit penthouse. “De grote vaas op de bar is van Maarten Vrolijk, gemaakt van verschillende kleuren glas. Van Rademakers Gallery zijn de foto op de muur achter de eettafel, het varken in de master bedroom en de neushoorn op de vensterbank bij de loungehoek. De foto bij de eettafel heet Blue Face en is van kunstfotograaf Carli Hermès. Het varken in de slaapkamer is gemaakt van kippengaas. Kunstenares Eka Acosta maakt van dit materiaal allerlei 3D-dieren en spuit deze vervolgens in de meest waanzinnige kleuren. Het mooie is dat je echt grote voorwerpen hebt, vaak (bijna) levensgroot, maar dan wel hanteerbaar vanwege het gewicht. En de neushoorn bij de loungehoek is van Sebiha Demir. Hij is gemaakt van de hulzen van gebruikte kogels. Sebiha zeg zelf over haar werk: ‘Ik maak iets vriendelijks van iets agressiefs.’ Vreemd genoeg is het oppervlak best aaibaar, het is minder hard dan je zou verwachten.”

Natuursteen

Op diverse plekken in de woning vind je natuursteen terug. De vloeren binnen en buiten zijn van lichtbeige natuurstenen Jura-tegels. De haard bij de loungehoek is van roestige leisteen en de haard in de slaapkamer van grijze kwartsiet. Bij de keuken vind je backlit onyx terug en tegenover de loungehoek, achter de cycadeplant, is een deel van de wand gemaakt van handgesneden en gepolijste kwartsstenen. Naast deze verlichte kwartsstenen muur is een deel van de muur voorzien van behang van het exclusieve Franse merk Elitis. De ornamenten naast de plantenbak lijken steen, maar het zijn stukken oud hout uit de Filippijnen. Waar dan weer niet wordt gewerkt met natuursteen, is bij de jacuzzi buiten. Hoewel de natuurstenen tegels zijn doorgelegd, is zowel de jacuzzi als de vlonder van een op hout lijkende kunststof. “Het blijft natuurlijk wel Nederland, met haar weersinvloeden. Dit materiaal ziet er prima uit, blijft mooi én wordt niet glad.”

Image
Image
Image
Meer hierover? Bestel hier Werelds Wonen 02 2018!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *