Kleurrijk Marokko

In september ga ik mijn droom verwezenlijken en een wereldreis maken. Ik laat mijn leventje een poosje achter, neem voor een tijdje afscheid van mijn vriend, vriendinnen en familie en zeg mijn baan op. Hier tegenover staat dat ik de andere kant van de wereld ga ontdekken met mijn beste vriendin. Reizen is voor mij de beste manier om inspiratie op te doen. Daarom ben ik afgelopen mei ook op reis geweest naar Marokko. Dit prachtige land heeft me werkelijk omvergeblazen qua natuur en cultuur en door de mooie kleuren, vormen en patronen die worden gebruikt. Niet alleen in huis, maar overal waar je maar kijken kan!

Op naar Marokko

De vele positieve verhalen die ik had gehoord over Marokko hadden me al eerder erg nieuwsgierig gemaakt naar dit veelzijdige land en de bijzondere cultuur ervan. Marokko stond dan ook bovenaan mijn lijstje. Ik wist mijn vriend over te halen mee te gaan en mij te vergezellen tijdens onze eerste kennismaking met Marokko. De derde week van mei was het dan eindelijk zo ver. Daar hebben we beiden geen seconde spijt van gehad. Ik vertel jullie dan ook graag over dit spannende en mooie avontuur.

Koningsstad Fez
Onze reis begon in Fez, een van de koningssteden van Marokko. Fez is een van de grootste steden van Marokko maar heeft ondanks het groeiende toerisme zijn oorspronkelijke cultuur goed weten te behouden. Fez heeft een oud stadsgedeelte, dat ‘de medina’ wordt genoemd. Dit deel van de stad is omringd door stadsmuren en je komt er alleen binnen door de grote stadspoorten. De medina van Fez kent maar liefst straatjes vol met winkeltjes waar je alles kan kopen wat je maar kunt verzinnen. Een stadsdeel vergelijkbaar met een doolhof, waar je voor je het weet verdwaalt. Er zijn echter twee trucjes om niet te verdwalen.

Trucjes
Ten eerste zijn er zijn twee hoofdstraten, waartussen het grootste deel van de 9.000 straatjes liggen. Als je in dezelfde richting blijft lopen kom je dus altijd op een van deze twee straten uit. Truc twee is wat
makkelijker: vraag het gewoon aan de mensen! De inwoners van Fez zijn namelijk heel erg vriendelijk en behulpzaam. Naast je de weg wijzen, laten ze je ook graag zien hoe typisch Marokkaanse producten
met de hand worden gemaakt. Op authentieke wijze worden materialen zoals hout, leer en koper bewerkt tot unieke eindproducten. In tegenstelling tot de massaproductie die we in een groot deel van Europa gewend zijn, is het hier onmogelijk om ergens anders hetzelfde te kopen.

Blauw in Chefchaouen

Onze volgende bestemming in Marokko was het blauwe stadje Chefchaouen. Heel dit stadje is hemelsblauw gekleurd en de straatjes zijn versierd met planten voor de mooie voordeuren van huisjes en winkeltjes. Dat maakt dit stadje knus en erg leuk om
op je gemakje doorheen te lopen. Huizen in Marokko en dus ook in Chefchaouen zijn in het algemeen erg gesloten. Je ziet vrijwel geen ramen, wat volgens bewoners de mooie voordeurtjes verklaart. Ook hier zijn veel winkeltjes te vinden waar je souvenirtjes voor thuis kan kopen. Wat opvalt is dat winkels met interieurspulletjes de overhand hebben. Winkels met lampen in allerlei vormen en maten, theekopjes met talloze patroontjes en tapijten in alle kleuren zijn slechts enkele voorbeelden. Ik krijg dan ook steeds meer zin om zo’n mooi goudkleurig theepotje te kopen om thuis op tafel te kunnen zetten als ik visite krijg.

Volgende stop: Merzouga

Merzouga is een dorpje aan de rand van de Sahara. Deze rit duurde zo’n acht uur en om niet te veel tijd te verliezen hadden we er voor gekozen om ’s nachts te rijden en ’s ochtends aan te komen. De Sahara is zo mooi om op uit te kijken, iets wat je niet goed in woorden kunt uitdrukken, maar echt met eigen ogen moet zien.

De kleur van de duinen die zich afzet tegen de helderblauwe lucht is ronduit indrukwekkend. En de rustige houding van de vele dromedarissen zorgt ervoor dat je vanzelf ontspant. Na een tijdje van het uitzicht genoten te hebben besloten we ons te melden bij het hotel en maakten we op wel heel bijzondere wijze kennis met eigenaar Youssef. Hij slaapt namelijk het liefst in de buitenlucht. Toen wij de trap op liepen naar de ingang van het hotel, kwamen we dus eerst een slaapzak tegen, waarin Youssef nog lag te slapen. Een ontzettend gastvrije en behulpzame man die trots is op zijn hotel ‘Kasbah Azalay’, dat hij met zijn twee broers runt. Ligbedden richting de zon en bijkomen van de lange reis dan maar! ’s Avonds sprongen we in een jeep en reden we via de zandduinen naar de Black Desert, een woestijn van stenen in plaats van zand. Doordat de woestijn vroeger een zee was zijn er ontzettend veel fossielen te vinden en stenen die de kleur van het koraal nog bij zich dragen.

Luxe in Tahgazout

Na al dat rondreizen door Marokko vonden we dat we wel wat ontspanning verdiend hadden. We trakteerden onszelf op een paar dagen in een erg luxe hotel in het plaatsje Taghazout aan de kust, vlakbij het bekende Agadir. Onze reis door Marokko is voorbijgevlogen. Voldaan, trots en een mooie ervaring rijker stapten we in het vliegtuig, back to our normal lives!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *