Een kijkje in het leven van Souraya

Als je online op zoek gaat naar wooninspiratie, is de kans groot dat je Binti Home tegenkomt. Ze heeft ruim 50.000 mensen die haar volgen op Instagram en die komen van over de hele wereld. Een jonge en ondernemende dame die sinds kort niet meer alleen in Nederland woont. Zij heeft samen met de liefde van haar leven een appartement in de bruisende en unieke stad Caïro gekocht. In een openhartig en vooral energiek gesprek vertelt ze ons alles over haar leven.

Een stoere keuze om direct een eigen bedrijf te starten. Hoe heb je dit gedaan?
“In het begin heb ik er wel parttime naast gewerkt. Ik werkte al regelmatig in verschillende interieurwinkels en dit ben ik blijven doen. De twijfel om direct voor mezelf te beginnen heb ik wel even gehad. Verder studeren of eerst ervaring in de praktijk opdoen. Die vraag heb ik mezelf nog wel gesteld. Al wist ik het antwoord eigenlijk al. De praktijk spreekt me ontzettend aan en daar leer ik ook het meest van. Al snel merkte ik wel dat fotografie goed past bij de projecten. Daar ben ik cursussen in gaan volgen. Een basiscursus, fotobewerkingslessen en privélessen toegespitst op de fotografie van styling en interieur.”

Wanneer heb je de keuze gemaakt om je volledig te richten op Binti Home?
“In 2013 heb ik de knoop doorgehakt om fulltime aan de slag te gaan. Ik werkte bij Friday Next en ik kreeg een nieuw project toegewezen. Op dat moment wist ik dat ik niet meer voor een ander projecten wilde bedenken en uitwerken, maar het allerliefste alleen nog maar voor mezelf. Het ondernemen brengt me zó veel dat ik me ook niet kan voorstellen dat ik ooit nog voor een baas aan de slag ga. Het is zo fijn om te ondernemen. Dit komt vooral door de diversiteit en het niet gefocust hoeven zijn op één ding. Van het creëren van sfeer tot de styling en het interieur bij een evenement, in een huis of voor een fotoshoot.

” Hoe voelde het moment van ontslag nemen?
“Een bevrijdend gevoel; ik doe alles met gevoel, in het ondernemen en privé. Als er iets niet goed voelt, dan doe ik het niet. Dit heb ik wel geleerd de afgelopen jaren. Eén keer ben ik met een opdracht gestart waar ik een onderbuikgevoel bij had en ik heb het toch gedaan. Dat was uiteindelijk ook echt een zwaar en vermoeiend traject. Hierdoor zeg ik tegenwoordig ook gewoon nee op basis van gevoel. Dit geeft mij vertrouwen en tegelijkertijd blijf ik heel dicht bij mezelf. Mijn doel is ook niet om er rijk van te worden, dat is een leuke bijkomstigheid, maar niet mijn drijfveer.”

Ondernemen in Egypte, dat moet een uitdaging zijn. Hoe is dat begonnen? “Ongeveer drie jaar geleden. Mijn band met Egypte is erg sterk. Ook al ben ik in Nederland opgegroeid, ook daar heb ik een gevoel van thuiskomen. In mijn jeugd gingen we minimaal een keer per jaar op vakantie naar Egypte. Sinds drie jaar kom ik er echt vaak. Tijdens een van die bezoeken liep ik over de bazaar waar ik geweven kleden zag. Die wilde ik meenemen naar Nederland voor mijn webshop waar ik net mee gestart was. Vooral de wat rustige kleden qua kleur en design liepen goed. De typisch Egyptische kleden, met veel kleuren en drukke designs, waren een stuk minder populair. Toen bedacht ik me hoe gaaf het zou zijn om zelf kleden te maken.”

Sinds kort is ‘werelds wonen’ een feit voor Souraya.
Werelds kunnen we Caïro wel noemen, want het is niet de minste stad om in te wonen. De hoofdstad van Egypte is met meer dan dertien miljoen inwoners niet alleen de grootste stad van Egypte, maar van heel Afrika. Midden in de hectiek van de stad heeft Souraya haar plekje gevonden. Het appartement is gestript en vanzelfsprekend door haar zelf ingericht.

Hoe houd jij rekening met jouw man bij het inrichten van jullie huis?
“Hij is opgegroeid in Egypte en heeft altijd gedroomd van een huis dat simpel is. Een prettig huis dat door simplicity als thuis voelt. Mijn huis in Nederland kende hij en die stijl beviel hem heel erg. Zijn enige vereisten voor ons huis waren ruimte en licht. Eigenlijk het tegenovergestelde van de meeste huizen in Egypte. Daar zijn huizen ingericht om zoveel mogelijk gasten te ontvangen, dus niet een zithoek, maar drie. Ieder hoekje in het huis wordt benut en de prints zijn niet aan te slepen. Wij hebben een westers huis en het is in de basis ingericht voor ons en niet voor gasten, die we overigens zeker wel kunnen ontvangen.”

Hoe kunnen onze lezers ‘werelds wonen’ in hun eigen huis toepassen?
“Het volgen van trends is heel leuk en brengt vaak veel inspiratie met zich mee. Maar om jouw eigen interieur persoonlijk en werelds te maken, is het belangrijk om met eigen producten te werken. Als ik op vakantie ga,neem ik altijd een souvenir mee in de vorm van een interieurproduct. Zo heb ik een planthanger van gevlochten palmblad uit Egypte, een cactus uit Valencia en een antieke spiegel uit Marrakech meegenomen. Hierdoor maak je het heel persoonlijk en heb je direct mooie herinneringen in jouw huis. Het is vaak even tillen omdat het meenemen wat kilo’s vergt, maar zeker de moeite waard. Verder doe ik dit ook met fotografie. Op een makkelijke manier breng je hiermee wereldse en persoonlijke elementen toe aan in jouw interieur. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving in een stad, de zonsondergang of een gave deur. Die print ik en lijst ik dan in. Persoonlijke kunst en het creëren van eigen persoonlijke herinneringen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *